Moj profil

Zdravlje u bobici maline

Najnovija istraživanja utjecaja malina na organizam pokazuju kako pojedine tvari u malinama mogu ubrzati metabolizam masti te na taj način utjecati na smanjenje tjelesne mase.

Maline su plodovi biljke iz porodice ruža (Rosaceae) kao i kupine, jagode, marelice, breskve, šljive, kruške i jabuke.  

Kao i većina bobičastog voća (borovnice, kupine, ribiz), maline su plod koji ima relativno kratko vrijeme berbe pa je preporuka da se baš u tzv. „sezoni malina“ maksimalno iskoriste njihove blagodati.

Maline dozrijevaju krajem lipnja odnosno početkom srpnja, ovisno o vremenskim prilikama, a sazrijevanje i berba traju 30-ak dana.

Nutritivna vrijednost malina

Maline imaju malo kalorija, a puno hranjivih tvari pa se stoga smatraju izrazito nutritivno vrijednim voćem. Izvrstan su izvor vitamina C, mangana i prehrambenih vlakana, a dobar izvor bakra. Također sadrže značajnije količine vitamina K i E kao i minerala magnezija i folata.

Osim navedenih vitamina i mineralnih tvari, maline su bogate i specifičnim tvarima – fitonutrijentima – koje mogu imati brojna blagotvorna djelovanja na organizam. Neki od fitonutrijenata prisutnih u malinama uključuju antocijane, flavonoide, tanine i lignane.

Dobrobiti konzumacije malina na ljudski organizam

Najnovija istraživanja konzumacije malina i utjecaja na ljudski organizam ukazuju na njihovu sposobnost da smanje tjelesnu masu. Vjerojatan mehanizam djelovanja je putem fitonutrijenata u malinama koji mogu ubrzati metabolizam masnih stanica. A posljedično tome može se smanjiti i pojavnost masne jetre.

Fitonutrijenti malina također mogu biti zaslužni za smanjenje pojave određenih karcinoma kod osoba koji konzumiraju maline u većim količinama.

Fitonutrijenti imaju anti-upalno i antioksidativno djelovanje te su zapravo odgovorni za smanjenje rizika od razvitka kroničnih nezaraznih bolesti poput visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti, pretilosti i ateroskleroze.

Konzumacija i čuvanje malina

Obzirom na kratko vrijeme sazrijevanja, preporuka je uživati u svježim plodovima malina dok traje njihova sezona, a ukoliko je to moguće i tijekom sezone se opskrbiti sa značajnijim dozama svježih koje se mogu zamrznuti i koristiti tijekom godine.

Alternativa može biti konzumacija industrijski smrznutih malina koje u principu ne zaostaju puno u nutritivnoj vrijednosti u odnosu na svježe budući da su zamrznute vrlo brzo nakon berbe.

Maline se mogu skladištiti u zamrzivaču do jedne godine. Najveće količine hranjivih tvari ćemo iz malina unijeti u organizam ukoliko ih konzumiramo svježe ili odmrznute. Njihovim kuhanjem ili pečenjem odnosno termičkom obradom se nešto gubi na hranjivim tvarima, pogotovo vitaminu C koji je osjetljiv na visoke temperature, ali svejedno ostaje dovoljna količina hranjivih tvari koja podržava njihovo blagotvorno djelovanje na organizam.

Jednostavni recepti s malinama

a za prave sladokusce: Mousse torta s malinama i pistacijama

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.