Moj profil

Tikvice: 6 jednostavnih recepata za vruće ljetne dane

Tikvice su u našem podneblju omiljena sezonska namirnica, a na jelovniku nekih svjetskih kuhinja poznate su i tisućama godina unazad.

Iako mnogi imaju stav - ili ih volite ili ne, smatramo da je riječ o namirnici kojoj trebate dati šansu, čak i ako je ne volite ili samo mislite da je ne volite. Razlog je u tome što najtvrdokorniji protivnici tikvica na tanjuru hvale kulinarsko umijeće svojih domaćina i kad ne znaju da uživaju u jelu čija je glavna namirnica upravo tikvica.

Neka jela niti ne možemo zamisliti bez njih, primjerice ratatouille. Toliko su zahvalne za pripremu i imaju moć kamuflaže pa se u kratkom roku mogu pretvoriti u čips, špagete, osnovnu bazu za pizzu ili palačinke, a mogu biti u umacima, juhi, slanim kolačima i salatama.

Tikvica - čips

Još jedna od njihovih prednosti je što ih možete peći, kuhati, pržiti ili pohati pa i poslužiti u obliku čipsa kao samostalne grickalice ili uz omiljeni umak.

Bešamel tikvice

Ukoliko niste znali, domovina tikvica je Amerika, a uzgoj sorte koju preferiramo u našim kuhinjama posebno je razvijen u Italiji. Spojite omiljenu namirnicu i omiljeni umak i uživajte u bešamel tikvicama.

Tikvice

Iako će nekima možda biti novost da iako ih nazivamo povrćem u kulinarstvu, riječ je zapravo o voću. Niz je načina na koji ih možete pripremiti pa mogu biti i u ulozi predjela, glavnog jela ili deserta, a jedan od načina su zapečene tikvice kao prilog glavnome jelu.

Pizza s tikvicama

Uživajte u tikvičastim zalogajima, jer njihova sezona počinje u svibnju, a traje do srpnja. Neka svoje mjesto nađe tu i mediteranska pizza s tikvicama čiji okus nadopunjuju češnjak, mozzarella i maslinovo ulje.

Špageti s tikvicama

Veliki dio nutrijenata nalazi se u kori pa je preporuka da ne gulite koru s mladih plodova. Već smo se uvjerili da tikvice vole tjesteninu pa iskušajte stoga špagete s tikvicama, jer je riječ o jednostavnom jelu kojega mogu lako zavoljeti fanovi tjestenine i ljubitelji povrća.

Tikvice sa sirom i susamom

Tikvica je namirnica s kojom mašte nikada ne ponestaje. Tako u manje od pola sata možete imati zdrav, brz, jednostavan i nadasve ukusan obrok, jer tikvice punjene sirom i sezamom savršen su ljetni zalogaj.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.