Moj profil

Sicilijanski kolači-kako im odoljeti

Kad krenete u avanturu pravljenja sicilijanskih kolača, najprije provjerite imate li pri ruci ricottu, bademe, kandirano voće i čokoladu.

Mali, slatki, sicilijanski

Sicilijanski kolači su mali, čak su i njihove torte male u odnosu na austrijske ili francuske. Nema ničega što ne možeš pojesti u pet zalogaja! Slatkiš je na Siciliji ono što bi i trebao biti, mali zalogaj na kraju jela ili uz jutarnju kavu.

Sicilijanski kolači kakve danas poznajemo rezultat su spoja triju glavnih izvora: seljanki koje su s jednostavnim sastojcima kojima su raspolagale pripremale obiteljske slatkiše za vjerske i obiteljske praznike, ženskih samostana koji su se doslovce natjecali u pripremi složenih deserata te talentiranih švicarskih slastičara Caflisha, Caviezela i Greutnera koji su stigli na otok u 18. stoljeću sa svojim tada revolucionarnim novim tehnikama i sastojcima poput vrhnja i maslaca.

Sicilijanski kolači koji se jedu žlicom

Prije svega – granita!

Hladna ljetna poslastica, koja nije ni sladoled ni sorbet, priprema se s vodom, šećerom i svježim voćem te kavom ili bademima. Tekstura granite nešto je rustikalnija od kremastog sladoleda i sitnog kristaliziranog sorbeta, komadići leda veći su i hrapaviji.

Slatkiš je na Siciliji ono što bi i trebao biti, mali zalogaj na kraju jela ili uz jutarnju kavu.

Sicilijanska granita broj jedan je ona s dudom, bademom i jasminom, da, baš onim sitnim i mirisnim bijelim cvjetovima jasmina.

Različite poslastice imenom gelo (čita se 'đelo') odnose se na pudinge pripremljene sa škrobnim brašnom koji se poslužuju dobro ohlađeni. Prekrasni su i oni od dinje i lubenice, naranče i mandarine, ali i onaj koji se priprema s bademovim mlijekom i koji je zaslužio posebno ime, biancomangiare, u prijevodu „bijelo jelo“.

Sicilijanski kolači koji se jedu vilicom

Prvo što nam padne na pamet kad govorimo o kolačima sa Sicilije je cassata, što zbog ukusa, što zbog izgleda. Ta mala torta sastoji se od laganog biskvita, kreme od ricotte s kandiranim voćem i marcipana. Ukrašena je bijelom glazurom te crtežima od čokolade i kandiranim voćem. (Jeste li znali da se na Siciliji, osim limuna, naranči i trešnja, kandira i buča?)

Vilicom se jedu i neki od „najskandaloznijih“ kolača sa Sicilije, poput minne di Sant'Agata, u prijevodu dojke Sv. Agate, koje u zapadnom dijelu otoka postaju minne della Vergine, ili dojke Bogorodice – kupolice presvučene bijelom glazurom i na vrhu ukrašene kandiranom trešnjom, koje u temelju imaju prhko tijesto, a napunjene su ricottom, kandiranim voćem i tamnom čokoladom, a u drugom slučaju kremom od mlijeka, kandiranom bučom i cimetom.

Sicilijanski kolači koji se jedu rukama

Cannoli su tuljci od lisnatog tijesta koji se prže i prije samog posluživanja pune kremom od ricotte s komadićima čokolade i pistacija. Manje ortodoksni dopuštaju punjenje čokoladnom kremom i pastom od pistacija.

Frutta di Martorana ili voće iz Martorane mala su umjetnička djela napravljena od marcipana u obliku voća. S njihovom izradom počele su svećenice iz Martorane još u 15. stoljeću. Nitko ne odlazi sa Sicilije, a da ispod ruke ne nosi kutiju martoranskog voća. A kad stigne kući, predomišlja se radi li se o slatkišu ili ukrasu.

Sicilijanci nerijetko doručkuju granitu u briošu, naizgled neobičnu kombinaciju suhog i vlažnog, hladnog i toplog, ali vjerojatno upravo ona sjajno oslikava svu hrabrost i originalnost sicilijanskog slastičarstva.

Ako vas put nanese na Siciliju, nikako nemojte preskočiti Caffè Sicilia u mjestašcu Noto, vlasnika i slastičara Corrada Assenze, te svakako kupite jedinstvenu čokoladu iz Modice. Iznenadit će vas, pogotovo ako mislite da ste već sve kušali!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.