Moj profil

Vilicom po teflonu - epizoda prva

Uskršnji Gangnam style na preduskršnjem opskrbljivanju osnovnim namirnicama za 'sretan' Uskrs ;)

 Dan prvi – dan prije

  Dan prije Uskrsa u teškoj sam depresiji. Svake godine ista priča – na Veliku Subotu genocid u toru ženinog tetka. Volim ja rezultate koji sljede nakon što pošaljete male ovce na vječne zelene pašnjake, nemojte me krivo shvatit', al' muka mi bude kad se sjetim kol'ko rakije taj dan moram popit', pa onda lovit' ovce po blatu. Igre bez granica izgledaju poput dječje verzije naše male preduskršnje 'zabave'. I sve bude još kol'ko – tol'ko zabavano dok ti takvom, 'nauljenom' k'o hrastovom stolu, ne'ko ne uvali nož u ruke... Uvijek isto: „Mali daj ti to satari, mi stari dečki se idemo spremit' za čišćenje.“... mo'š mislit'. Al' ajde, svake godine nekako ja to 'izmesarim', pa nakon što se riješi ostatak procesa obrade i prerade, sljedi nagrada: najbolje janje i – da pogodili ste – još rakije. Dakle, prilikom izbora mojeg budućeg blagdanskog obroka pazim na nekoliko stvari: 28 – 30 kg i ni mrvicu više ili manje. Lijepa boja mesa i naravno miris. Da – miris. Nema veze jel ovca friško 'riješena' i poznajete li gazdu i koliko i kakve trave jede. Ako smrdi, smrdi, a desilo se više nego jednom da sam dobio ovcu koja smrdi. Pa sad vi vidite i recite što god hoćete.

  (vidno alkoholiziran) Zovem ženu: „Stara, Janko je po pol' u 'škafu', dolazim!“; „Ne!“; „Kaj ne!?“; Pa daj, mama će svoj dio u škrinju stavljat'. Ajd' ti to malo trančiraj.“; „Dobro. Kak'?“; „Ajd' još svaku polovicu na tri dijela.“. Ne budi lijen, uzmi opet (sad već poprilično drven) sataru u ruke i sijeci tamo tu maloljetnu ovčetinu. Porežem prst, psujem k'o kočijašev gazda, al' Janko je sad u 'dva-put-po-tri-put'. Sjedaj u auto i bjež' kući dok kiša pada, jer kad kiša pada od policije ni 'mu' ni 'ba' po cestama.

  „Stara, a kaj ti to mama radi?“; „Kaj, kaj!? Trančira janjca!“; „Pa pobogu, a što sam ja onda sijekao ovih šest komada!?“; „Pa znaš, mislila je da ima veće vrećice...“. Makar sam jedva ne rekao što mislim o tome, ipak me drži neko zadovoljstvo. Punica me bar nije ulovila da dovršim pos'o, a i sutra ćemo vidjeti jesam li 'ubo' dobroga komada. Liježem u krevet i padam u komu. Sutra je Uskrs, bit ću bolje volje već na doručku.

Dan drugi – epilog dana prvog

  Doručak: Jajčeka su šarenija nego sinoć, šunkica je mrkli mrak, žena je napravila svoju najbolju 'francusku' ikad, a teški mamurluk rasplinuo se već nakon druge šalice crne kave.
  Ručak: Šest vrsta mesa na pladnju je potpuno beznačajno i pada u sjenu zvijezde današnjeg dana – 'sinka Janka' ispod peke. A zvijezda je bome zasjala punim sjajem. Dakle i ove godine se isplatilo trošit' živce radi konačnog rezultata. Tko kaže da dobri živci, velika upornost i sposobnost ispijanja velikih količina travarice nisu vrlina?

Sretan Uskrs svima!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.