Moj profil

Afrodizijaci nekad i danas

Oduvijek je među ljudima postojalo mišljenje da pojedina jela ili sastojci imaju moć pobuditi libido i povećati plodnost.

Afrodizijak „dolazi“ od Afrodite, grčke božice ljepote, ljubavi i plodnosti! Nježna, romantična i hirovita, skladnog tijela i duge valovite kose, ima moć da jednim pogledom osvoji ljubav svakog smrtnika, da žene učini plodnima, a muškarce moćnima.

Čileanska književnica Isabel Allende kaže da su afrodizijaci „most koji povezuje proždrljivost i požudu“.

Seksualni čin, želja, plodnost ozbiljne su teme o kojima se u prošlosti, a i danas, puno razmišljalo i koje su proučavali liječnici i znanstvenici, isto kao i umjetnici i chefovi. Mišljenje da pojedina jela ili sastojci imaju moć probuditi libido i povećati plodnost postojalo je među ljudima od početka vremena.

Kamasutra u hinduističkoj kulturi, u kojoj je seksualni čin ljudska interpretacija mističnog ujedinjenja bogova, za buđenje želje i plodnosti savjetuje korištenje kardamoma, šafrana, cimeta i đumbira. Ako se upravo smješkate, razmišljajući kako u smočnici imate sve što treba za indijski ljubavni eliksir, moram vas razočarati... Receptu treba dodati dvadesetak tučaka divlje orhideje!?

I u susjednoj Kini i njezinoj drevnoj medicini moguće je naći brojne prirodne lijekove za impotenciju i neplodnost. Ravnoteža u prirodi i svemiru temelji se za Kineze u odnosu između muškog i ženskog, Yina i Yanga, svjetla i tame. Ginseng je uravnoteživač dviju oprečnih snaga i za Kineze prvi među afrodizijacima. U istom ga kontekstu Marko Polo spominje u svojim zapisima.

Tibetanska medicina „liječi“ mušku impotenciju alkoholnim eliksirom u kojem maceriraju kardamom, cimet, klinčić, crveni i crni papar, šafran, muškatni oraščić, đumbir, gorušicu. Žensku frigidnost pak „tretira“ uvarkom od ružmarina, metvice, crnog papra, gorušice, listova suncokreta, vrijeska i verbene.

Asteci su čudotvorna svojstva pridavali avokadu te mu čak nadjenuli ime „testis“ (ahuacatl).

Čileanska književnica Isabel Allende kaže da su afrodizijaci „most koji povezuje proždrljivost i požudu“!

Danas smo jednako znatiželjni i spremni probati nešto čudotvorno, ali istodobno bezopasno! Brojna istraživanja tvrde da svaka namirnica bogata vitaminom E, kao i one s kapsaicinom, cinkom te one bogate biljnim hormonima mogu biti od djelomične pomoći. Za bolji ljubavni život možemo kušati dobre stare banane, feferone, lubenicu, šparoge, grožđe, češnjak i luk (ali, molim, jedino u paru), kadulju i ružmarin, (također u paru jer je kadulja od pomoći Njoj, a ružmarin Njemu).

Ako niste primijetili da banane i feferoni drukčije djeluju od jabuka i kiselog krastavca, probajte s glamour afrodizijacima! Krenite od osnovne teorije „što skuplje, to bolje“ i nakupujte kamenica, tartufa i šampanjaca! Gozba udvoje koja na jelovniku ima sirove kamenice na koje se nakapa malo limuna prije nego što se posrču iz školjke, šampanjac ili koji drugi pjenušac u visokim čašama, kockice čokolade koje se tope među prstima već je sama po sebi priprema na ljubav! Sve nas to dovodi do zaključka kako upravo oblik i način konzumacije hrane posjeduje afrodizijski učinak.

Hrana i ljubav dvije su osnovne potrebe ljudskog bića, a kada im dodamo maštu i zaljubljenost, sigurna sam da i guljenje kuhanog krumpira udvoje može postati jednako seksi poput kamenica i kavijara!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.