Moj profil

Žitarice za uravnotežen dječji doručak

Istraživanja su pokazala, kako oni koji redovito doručkuju, imaju nižu tjelesnu težinu u odnosu na osobe koje doručak preskaču.

Opsežno istraživanje, potaknuto inovacijama u industriji, dokazuje da je konzumacija žitarica od cjelovitog zrna važna za djecu. Doprinosi održavanju koncentracije, učenju, razini energije te pamćenju.

Za pravilnu prehranu zdravih odraslih osoba najvažniji je optimalan unos makronutrijenata, odnosno ugljikohidrata, masti i proteina. To znači, da nam od ukupnog dnevnog unosa energije, 45-60% unosa trebaju činiti ugljikohidrati, 12-15% proteini te 20-30% masti.

Poželjni ugljikohidrati su cjeloviti ugljikohidrati oni su glavni izvor energije za rad organizma tijekom dana, riječ je o integralnim žitaricama.

U današnje se vrijeme „bojimo“ ugljikohidrata, jer se smatra da oni „debljaju“, „napuhavaju“ te općenito nisu dobri za naš izgled i zdravlje. Međutim, kao i u većini slučajeva u nutricionizmu, ključ leži u njihovom pravilnom odabiru.

Postoje naime, nepoželjni ugljikohidrati. Oni brzo otpuštaju glukozu u krv te povećavaju njezinu razinu (poput bijelog šećera, brašna, kruha, riže i slično). To su ugljikohidrati koje zovemo „rafiniranima“. Njima su u procesu prerade odstranjeni svi oni hranjivi i dobri sastojci.

Poželjni ugljikohidrati, odnosno oni koje bi u prehranu trebalo uključiti u što većim količinama su cjeloviti ugljikohidrati. Oni su glavni izvor energije za rad organizma tijekom dana. Riječ je o žitaricama koje popularno volimo nazvati „integralnima“.

Jedan od najboljih načina za povećanje unosa cjelovitih žitarica u organizam je njihova konzumacija za doručak. Poznato je da je doručak najvažniji obrok u danu. Naime, energija koju dobijemo iz doručka služi za normalno funkcioniranje organizma tijekom dana. Konzumacija doručka od cjelovitih žitarica omogućava nam sporo otpuštanje glukoze i ravnomjernu razinu energije barem do idućeg obroka, bez osjećaja gladi.

Cjelovite žitarice, osim što sadrže složene ugljikohidrate kojih bi u organizam trebalo unositi više, izvor su i prehrambenih vlakana koji sjajno djeluju na probavu, vitamina B skupine, vitamina E te mineralnih tvari, od kojih se posebno ističe magnezij.

Brojne kampanje prehrambenih industrija usmjerene su na uravnotežene žitarice cjelovitog zrna za dječji doručak. Cilj je da djeca od najranije dobi, kada samostalno počinju donositi odluke o svojoj prehrani, odnosno odabirati što žele ili ne žele konzumirati, usvoje pravilnu i uravnoteženu prehranu.

Stoga, već dobro poznate Lino žitarice – Lino Crunch, Lino Crunch Duo i Lino Njammy postaju „cjelovite“, odnosno u skladu s današnjim preporukama za prehranu djece. Kako bi se osigurao što hranjiviji i kvalitetniji obrok, ovakve žitarice se nerijetko dodatno obogaćuju brojnim vitaminima i mineralnih tvarima.

Tako su naše Lino Crunch, Crunch Duo i Njammy žitarice dodatno obogaćene s 8 vitamina, a od mineralnih tvari i s kalcijem i željezom. Poznato je kako je kalcij jedna od osnovnih gradivnih tvari u organizmu, posebice djece, koja su u razdoblju intenzivnog rasta i razvoja. Željezo je pak neophodno za kognitivan razvoj djeteta. Zato je ovakav tip žitarica dobar izbor, kako bi se od najranije dobi započelo s usmjerenjem djeteta prema pravilnoj i uravnoteženoj prehrani, koja započinje upravo s doručkom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.