Moj profil

Zamjene za jaja: nužda ne trend

Planska i namjenska kupovina hrane pa tako i jaja, gdje ćemo radije kupiti manje, a malo skuplje i kvalitetnije, dugoročno ima pozitivniji učinak na zdravlje, ali i novčanik.

Jaja su gotovo neizostavna namirnica u svakom kućanstvu. Naravno ako niste na njih alergični. Pa stoga njihovo naglo povećanje cijene ili nedostatak na tržištu može nepovoljno utjecati gotovo na svakoga.

Navikli smo kupovati veće količine jaja, barem u pakiranjima po 10 komada (a često i više kada su blagdani i posebne prigode), jer je uvriježeno da su potrebna za pripremu velike većine jela.

No, je li zaista potrebno gomilati velike količine jaja u hladnjacima te onda kada im prođe rok nekolicinu i baciti ili je bolje kupovati manje, skuplje, a kvalitetnije?

Kako prepoznati kvalitetu jaja?

Kvaliteta jaja i njihov nutritivni sastav više ovisi o tome kako se kokoš hranila, a manje u kojim uvjetima je bila držana ili radi li se o organskim jajima ili ne.

Naravno da one kokoši koje su slobodno trčale u dvorištu i time bile izložene manjoj količini stresa imaju kvalitetnija jaja od onih koje su držane u kavezu bez prostora i svijetla, ali koja će jaja imati više omega-3 ovisi o prehrani kokoši.

Štete li nam jaja?

Iako su jaja jedan od najkvalitetnijih izvora proteina, njihovom masovnom proizvodnjom smo došli do stupnja kada ona zaista mogu više štetiti nego koristiti.

Činjenica da se kokoši drže u zatvorenim prostorima, bez mogućnosti kretanja i svjetla te im se daju antibiotici i hormoni kako bi s ubrzao prinos, dovode do velikih onečišćenja okoliša, ali i nutritivno slabo kvalitetnih jaja koje je onda bolje ne konzumirati.

Kakva jaja odabrati?

U prehrani i nutricionizmu se nekako sve češće i više vraćamo u prošlost i pokušavamo slijediti primjere „kako su jeli naši stari“ pa tako i s jajima.

U nedostatku dostupnosti kvalitetnih, nutritivno vrijednih jaja – bilo zbog njihovog nedostatka na tržištu ili cjenovne neprihvatljivosti, postoje učinkovite i jednostavne zamjene koje može koristiti svako kućanstvo.

Jaja koja možemo naći na tržnici, kod poljoprivrednice koji ih prodaje svega nekoliko i po komadu, su sigurno kvalitetnija nego ona u supermarketu gdje možemo naći istih 50-ak pakiranja.

Možda jesu skuplja po komadu, ali barem znamo da smo kupili kvalitetno i iskoristiti ćemo tih par komada te ćemo u konačnici vjerojatno i proći jeftinije nego da smo kupili velika pakiranja u trgovinama.

A što kada su nam jaja nedostupna?

Bilo da želite kupovati kvalitetna jaja od kokoši koja slobodno šeću pa ne možete doći do njih ili vam je pak trenutna ponuda cjenovno neprihvatljiva, postoje razne zamjene za jaja koja možete koristiti u nuždi.

Jaja u jelima imaju svrhu povezivanja namirnica, dizanja i prozračnosti teksture ili dodavanju vlage proizvodu pa onda kada i tražimo zamjene za njih, moramo obratiti pažnju da koristimo zamjene koje imaju istu ulogu u hrani.

Zamjene za jaja

1.Chia ili lanene sjemenke

Popularno kod vegana, chia i/ili lanene sjemenke su od nedavno postale vrlo popularne i kao zamjne za jaja u brojnim kućanstvima. Najčešće se koriste u palačinkama i slasticama. Zamjena za jedno jaje je jedna velika žlica chia ili lanenih sjemenki pomješana s 3 velike žlice vode koje je odstajalo 5 minuta.

2.Pire od voća i povrća

Jabuka, banana ili bundeva su odlične zamjene za jaja kada se usitne u pire. Uobičajeni omjer je da se jedno jaje zamjeni s ½ šalice pirea.

3.Jogurt ili vrhnje

Jedna od nepoznatijih, ali učinkovitih zamjena za jaja u biskvitima i palačinkama su jogurt i vrhnje. Umjesto jednog jajeta, u smjesu se mogu dodati dvije velike žlive jogurta ili vrhnja kako bi se postigao isti učinak.

4.Svileni tofu

Svileni tofu nije samo odlična zamjena za jaja u pečenim jelima gdje se jedno jaje može zamijeniti s ¼ šalice svilenog jogurta, već se može koristiti i umjesto jaja kako bi se pripremila kajgana ili omlet.

5.Gussnel

Za povezivanje i ugušćivanje smjese u slasticama, umjesto jaja vrlo učinkovita zamjena je i gussnel odnosno škrob. Za zamjenu jednog jajeta se otprilike koriste dvije jušne žlice škroba pomiješane s 3 žlice vode.

6.Voda od slanutka (aquafaba)

Jedinstvena biljna zamjena za bjelanjak jajeta je voda od slanutka tzv. aquafaba. Bilo da se radi o vodi u kojoj je slanutak bio čuvan u konzervi ili o vodi u kojoj se kuhao slanutak, kao što bi miješali bjelanjak da se dobije šlag, tako se i voda od slanutka miješa u istu svrhu. Obično se za zamjenu jednog bjelanjka uzimaju tri jušne žlice vode od slanutka.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.