Moj profil

Voćni sokovi

Voćni sokovi su lako probavljivi, ugodni i nutritivno bogati. Imaju važno mjesto u prehrani djece i rekonvalescenata. Svojom energijom savršeno dopunjuju dnevne obroke.

Voćni sokovi su, uz prilagođene čajeve, prvi obroci s kojima se dijete susreće nakon mlijeka. Svojevrsna su "prijelazna" faza za bebe u prehrambenom smislu. Poslije višemjesečnog slatkog, ali neutralnog mliječnog obroka, široki svijet okusa upoznaje se preko sokova.

U vrijeme privikavanja na sokove, maloj djeci se predlažu sokovi od samo jedne vrste voća. Privikavanje započnite s nekoliko žličica soka.

Sokove dobivamo istiskivanjem vodenog dijela iz zrelog i neoštećenog ploda. Dijelimo ih na bistre i kašaste. Pri cijeđenju soka iz zrelog ploda možemo odvojiti celulozni dio od tekuće faze uz pomoć stroja ili ručno.

Voćni sokovi su lako probavljivi, ugodni i nutritivno bogati. Oduvijek su zauzimali važno mjesto u prehrani djece i rekonvalescenata. Svojom energijom savršeno dopunjuju dnevne obroke. Za optimalan rast i razvoj djece neophodni su vitamini i minerali, a svakodnevnim konzumiranjem voća i sokova možemo zadovoljiti potrebe mladog organizma.

Preporuke WHO su dvije do četiri porcije voća na dan. Upravo pijenjem soka od pojedinih vrsta voća možemo ispoštovati ovaj savjet tijekom cijele godine. Sok je dobar izbor za djecu koja vrlo teško uključuju voće u prehranu ili su usmjerena na svega nekoliko vrsta.

Nutritivna vrijednost nekih sokova

Među najpopularnije ubrajamo sokove od agruma, koji imaju veliku nutritivnu vrijednost.

Sok od naranče: ima energetsku vrijednost od 120 kcal u 250 g ili jednoj čaši soka. Sadrži vitamine B skupine, koji su potrebni za izgradnju proteina i crvenih krvnih stanica; oko 500 IJ (internacionalnih jedinica) vitamina A i 120 mg vitamina C. Sok od naranče izvrstan je izvor kalija (170 mg u 250 g), kalcija, magnezija te fosfora, cinka i selena.

Sok od mandarine: u 250 g ima 100 kcal, 1 030 IJ vitamina A, te vitamine B skupine i 80 mg vitamina C, što odgovara dnevnim preporukama ovog vitamina.

Sok od jabuke: energetska vrijednost u 250 g je 120 kcal. Ugodnog je i osvježavajućeg okusa, a dobro se slaže i s drugim voćnim sokovima.

Sok od breskve - gusti: u čaši od 250 g ima 140 kcal. Vrlo je bogat A vitaminom, sadrži vitamine B skupine, vitamin C i veliki broj minerala.

Sok od kruške - gusti: ima 150 kcal u 250 g. Ugodnog je okusa i dobro prihvaćen kod djece.

Sok od marelice - gusti: u 250 g, što odgovara jednoj čaši, ima 140 kcal, a pravo je bogatstvo vitamina A (u navedenoj količini gustog soka od marelice ima ga 3 300 IJ). Najkorisniji ljetni sok, koji čuva kožu od štetnih posljedica djelovanja sunčevih zraka. Kao i većina drugih sokova, izvor je kalcija, bakra, željeza, cinka, fosfora, magnezija, mangana i kalija.

Sok od grožđa: ima oko 150 kcal u 250 g. Od drugih se sokova ističe sa 100 mg selena, te je sa sokom od naranče (koji ima 140 mg selena po čaši) preporučljiv izvor selena.

Sokovi, uz navedene hranidbene vrijednosti, imaju i obilje fitokemikalija, čiji je povoljan utjecaj na organizam i znanstveno potvrđen. Antioksidansi iz voća čuvaju stanice od slobodnih radikala i degenerativnih promjena.

Koji sok izabrati?

Sok je dobar izbor za djecu koja vrlo teško uključuju voće u prehranu ili su usmjerena na svega nekoliko vrsta.

Maloj djeci predlažu se sokovi od jedne vrste voća u vrijeme privikavanja na sok. Prilikom prvih unosa pojedinih vrsta sokova u organizam potrebno je započeti s manjim količinama. Sve češće nutritivne alergije potiču na dodatan oprez. Upravo stoga, za malu djecu nisu preporučljivi miješani sokovi dok se ne ustanovi odnos spram pojedinog voća koje se uvodi u dječju prehranu.

Sokove možemo razrijediti dodavanjem vode koju smo prethodno prokuhali i ohladili.

Kod veće djece u razvoju miješani sokovi od nekoliko vrsta voća su dobar odabir, jer se izbjegava monotonija okusa, a moguća je prilagodba želji djeteta iz sezone u sezonu, kako se voće smjenjuje. Ukoliko u voćni sok (npr. naranča i ananas) umiješate bananu, dobit ćete savršen obrok za školarca u žurbi.

Možete se poigrati i s dodacima soka od selena, peršina i sl., što se posebno predlaže djeci pri velikim naporima (plesači, sportaši, glazbenici, planinari...).

Važno je imati na umu da:

  • Sok mora biti svježe pripremljen ili iz originalnog pakiranja netom otvorenog prije konzumiranja.
  • Voće i sokove od voća u prehranu male djece uvoditi isključivo uz dogovor s liječnikom.
  • Nikada ne sladiti sokove koje pripremate kod kuće.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.