Moj profil

Tradicija proslave Nove godine

Običaji novogodišnje proslave danas nalažu ispraćanje stare i doček Nove godine okupljanjima, svečanom odjećom, posebnom brigom o izgledu, ukrašavanjem, odbrojavanjem, svečanim novogodišnjim programom, vatrometom...

Diljem svijeta se iz godine u godinu, uz puno buke i pompe, slavi nadolazeća godina. Iako se proslava ne odvija svugdje istog dana, obilježja proslave vrlo su slična, a obično se sastoje od religioznih elemenata, kostimiranih zabava i parada, kojima se priziva bogata i sretna nova godina, prigodnog novogodišnjeg programa, čestitanja, nazdravljanja čašom šampanjca...

Vjerovanja kažu da na Staru godinu sve novčanike treba napuniti novcem i financijsko će nas blagostanje pratiti tijekom cijele godine.

Običaji vezani za proslavu Nove godine svoje korijene vuku iz daleke prošlosti i načina na koji su naši preci, zaključujući godišnji urod, pozdravljali Novu godinu. Tih se dana oblačila nova odjeća, maskiralo se, plesalo, stvarala se buka i palila vatra. Primjerice, indijansko pleme Creek je zrenje kukuruza u srpnju i kolovozu označavalo kao kraj jedne i početak druge godine. Običaji su nalagali oblačenje u novu odjeću i obnavljanje starih kućanstava i interijera. Irokezi su u novu godinu ulazili u siječnju, veljači i ožujku, ceremonijama koje su simbolizirale progon zlih duhova i demona. Prakticirali su nadmetanja maskama, stvarali ritmičku buku, plesali i ispovijedali se.

Simbolički, Nova godina predstavlja obnavljanje života i slavljenje regeneracije, a običaji su, iako modificirani kroz stoljeća, zadržali svoje specifičnosti.

Simboli Nove godine

Neki od simbola Nove godine opstali su kroz sve civilizacijske mijene i postali dio novogodišnje institucije:

Novogodišnja parada / mimohod

Novogodišnja parada jedan je od najatraktivnijih simbola Nove godine. Na Tibetu ona traje čak 4 dana, Grci paradiraju noseći figurice jabuka, ovaca i zvijezda, a na tajlandskoj se paradi maršira uz zvukove gongova i bubnjeva s likovima zmajeva, slonova, bivola i divova. Na Bahamima u Junkanoo paradi sudjeluje tisuće kostimiranih ljudi, koji se natječu za nagrade. U Siriji i Libanonu djeca paradiraju od vrata do vrata. U Njemačkom Oberammergau godišnje se organizira velika parada, u kojoj vođa parade pjeva pjesme o prošloj godini i pleše.

Okupljanja

Praksa posjećivanja prijatelja danas je najraširenija u ruralnim krajevima i zatvorenijim zajednicama. Vrata domaćinstva su za Novu godinu otvorena za čestitare, prijatelje i poznanike, pa i putnike namjernike, a hrane i pića je za sve u izobilju.

Bučenje (stvaranje buke)

Ideja stvaranja zaglušujuće buke uoči ispraćaja stare i dočekivanja Nove godine korijene vuče iz rituala tjeranja zlih demona koji prijete uništavanjem usjeva. Stoga nas usred novogodišnje noći na raznim krajevima svijeta ne iznenađuju suzvučja lonaca, tavi, čaša, zvona, bubnjeva, sirena, vatrometa i glazbe.

Novogodišnja rezolucija

Iako mnogi misle da je taj simbol Nove godine novijeg vijeka, tradiciju su započeli još Babilonci, a njihova je najučestalija rezolucija nalagala vraćanje posuđenog oruđa za rad. Moderne rezolucije usredotočene su na prestanak pušenja, mršavljenje, štednju, više učenja, vjernost, veću pažljivost prema partneru i niz drugih obećanja, specifičnih za našu civilizaciju.

Kulturna raznolikost

Naša praksa novogodišnje proslave nalaže ispraćanje stare i doček Nove godine 31. prosinca tradicionalnim okupljanjima – obiteljskim, organiziranim proslavama, svečanom odjećom, posebnom brigom o izgledu, ukrašavanjem interijera i eksterijera, odbrojavanjem, svečanim novogodišnjim programom, vatrometom, držanjem zdravice, ispijanjem šampanjca. Prigodnom hranom i pićem odaje se počast tijeku vremena, koje simbolički počinje iznova. Slično se slavi diljem svijeta, s manjim posebnostima.

Običaji vezani za proslavu Nove godine svoje korijene vuku iz daleke prošlosti i načina na koji su naši preci, zaključujući godišnji urod, pozdravljali Novu godinu.

Tako je omiljena novogodišnja destinacija Britanaca Edinburgh, u kojem se priređuje veličanstveni vatromet, koji godišnje privuče i do 100 000 ljudi. Po posjećenosti ga prati Bideford.

U Španjolskoj svako mjesto ima svoju centralnu proslavu Nove godine, ali je najvažnija ona na "La Puerta del Sol", velikom trgu u središtu Madrida. Na tom mjestu, preplavljenom tisućama ljudi, stoljetni se sat usporava na 23:59:48.

U Grčkoj se proslava Nove godine poklapa s proslavom Svetog Vasilija, jednog od osnivača Grčke pravoslavne crkve. Tada se servira Vassilopitta ili torta svetog Vasilija, u koju se utisne srebrni ili zlatni novčić i tako ispeče. Tko novčić pronađe u svom komadu torte, bit će posebno sretan u nadolazećoj godini. Vasilije je glavni krivac i što se dječje čizmice u ponoć pune darovima.

Danci, pak, na novogodišnju noć vole pronaći ulazna vrata preplavljena razbijenim tanjurima. U tu svrhu čuvaju se stari tanjuri tijekom cijele godine i u ponoć bacaju pred ulazna vrata prijatelja. Mnogo razbijenih tanjura simbolizira društveno bogatstvo – prijatelje.

Nešto udaljeniji Sydney jedna je od vodećih novogodišnjih destinacija. Više od 1.2 milijuna slavljenika na ulicama Sydneya uživa u blagodatima toplog ljeta tog spektakularnog "prirodnog amfiteatra", a oko 80 000 vatrometa može se pratiti u radijusu od 16 km. Vrtoglavim brojkama pridružujemo i broj međunarodnih turista koje Sydney privuče svake godine, a on se penje i do 300 000.

SAD Novu godinu smatra glavnim društvenim praznikom. Zadnjih 100 godina doček sa Times Squarea u New Yorku izravno se prenosi po cijeloj Americi i dio je glavnog obreda proslave.

Ljudi u Japanu provode tjedne planirajući novogodišnju proslavu i cijeli prosinac održavaju partyje pod nazivom Bonenkai, kojima je cilj ostaviti loše stvari za sobom i pripremiti se za novi početak. Za Novu se godinu nabavlja posebna dekoracija za vrata i dvorište, za koju se vjeruje da donosi zdravlje i dug život. Djeca dobivaju otoshidamas - mali dar s novčićem u sredini. Japanska tradicija nalaže oprost za sve nesporazume i nerazumijevanje u obitelji i među prijateljima kako bi se u Novu godinu ušlo potpuno "čisto". 31. prosinca zvona budističkih hramova zvone 108 puta kako bi otjerala 108 ljudskih slabosti, a nakon toga se svi smiju tjerajući smijehom zle duhove.

I Hrvatska ima svoj mali kuriozitet, koji dolazi iz grada Splita. U Splitu se svake godine, prkoseći niskim temperaturama mora, tradicionalno igra picigin.

A sve je počelo...

Povijest Nove godine nije u potpunosti utvrđena, a ako je vjerovati nekim navodima, stari su je Babilonci slavili čak prije 4 000 godina. Babilonska Nova godina trajala je 11 dana, a svaki se dan slavilo na specifičan način.

Rimljani su nastavili slaviti Novu godinu u kasnom ožujku, ali se njihov kalendar mijenjao sa svakim novim vladarom i uskoro izgubio usklađenost sa Suncem. U želji da ispravno postavi kalendar, rimski je Senat 153. god. pr. Krista ustoličio 1. siječnja za početak Nove godine, no variranja su se nastavila sve dok Cezar, 36. god. pr. Krista, nije odredio konačni kalendar, vraćajući 1. siječnju počasnu titulu prvog dana u godini. Zanimljivo je da je to ponovno usklađivanje kalendara sa Suncem produžilo godinu na čak 445 dana.

Vjerovanja i praznovjerja

Razni obredi, vjerovanja i praznovjerja nastala su iz želje za čišćenjem, tjeranjem zlih demona i prizivanjem dobre sreće, a neka od njih zadržala su se sve do danas.

  • Kubanska tradicija nalaže da sa znakom ponoći pojedete 12 grejpova. Grejpovi, naime, simboliziraju mjesece godine, a poštivanje te tradicije u novoj donosi sreću.
  • Na Filipinima je bitno pri otkucavanju ponoći na satu imati stol pun hrane, što osigurava blagostanje u nadolazećoj godini.
  • Širom svijeta se rođeni 1. siječnja smatraju rođenim pod sretnom zvijezdom.
  • Poljubac u ponoć nije samo dijeljenje trenutka euforije, već i zavjet bliskosti u nadolazećih 12 mjeseci.
  • Prva osoba koja uđe u kuću iza ponoći imat će na vas poseban utjecaj u novoj godini, a praznovjerje još kaže da se dobrom možete nadati bude li to visok, tamnokos i naočit muškarac.
  • Posao koji inače obavljate dobro je i s mjerom obavljati i 1. siječnja i uspješno ga okončati.
  • Želite li dobru i uspješnu godinu, nikako je ne smijete dočekati s dugovanjima. Svoje račune podmirite, tako da u novu godinu uđete poravnatih računa, što će vam osigurati blagostanje.
  • Sve novčanike napunite novcem, kažu vjerovanja, i financijsko će vas blagostanje pratiti tijekom cijele godine.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.