Moj profil

Palenta – od tradicionalnog jela siromašnih do svestrane poslastice

„Prava“ palenta dobiva se dugotrajnim ukuhavanjem kukuruznog brašna ili krupice, ali u svrhu uštede vremena danas možemo pronaći i instant krupice kojima je dovoljno svega par minuta kuhanja.

Palenta, koju još možemo naći i pod nazivima „pura“ ili „žganci“, jelo je koje nastaje ukuhavanjem fino mljevenog kukuruznog brašna ili krupnije krupice koja se dobiva iz zrna kukuruza. Iako je kod nas uvriježeno da se su palenta i žganci isto jelo, žganci se zapravo dobivaju ukuhavanjem nešto krupnijih kukuruznih zrnaca u odnosu na palentu.

Ono što danas najčešće možemo pronaći na policama dućana je tzv. „instant-palenta“, odnosno instant krupica za koju je potrebno svega par minuta kuhanja.

Palenta je tradicionalno jelo područja sjeverne Italije koja je poznata po poljima kukuruza, a odatle je vjerojatno došla na naše područje kroz Istru gdje je u prošlosti bila tradicionalno jelo siromašnih.

Vrste i uporaba palente

Razlikujemo bijelu i žutu palentu, a razlog različitih boja je vrlo jednostavan – žuta se dobiva mljevenjem žutih kukuruznih zrna, a bijela mljevenjem bijelih. Na našim područjima je nekako češća žuta palenta iako i ona bijela ima svojih prednosti.

Iako se palenta najčešće upotrebljava u slanim jelima ili samostalno kao obrok uz dodatak vrhnja, mlijeka ili jogurta ili pak kao prilog jelima s mesom u umaku, palenta je zapravo odlična i za slatka jela.

Kako pripremiti palentu?

Kao što je već spomenuto, palenta kao jelo dobiva se ukuhavanjem kukuruzne krupice. Najčešće se ukuhava u vodu, ali nije neobično i ukuhavanje u mlijeko ili kombinaciju mlijeka i vode. Ovisno o željenoj teksturi palente, važno je odabrati dobar omjer krupice i tekućine.

Za onu „klasičnu“, kremastu, rijetku palentu, uobičajen omjer palente i tekućine je 1:4-5.

U slučaju da želite čvrste, kompaktne komade palente koje ćete poslije zapeći u pećnici ili na grill tavi, omjer palente i tekućine je 1:2-3.

Termička obrada krupice je zapravo prilično kratka. Tekućine se zakuha na jakoj vatri, vatra se smanji na srednju te se polako, konstantno miješajući pjenjačom, dodaje krupica. Dovoljno je svega par minuta miješanja (preporučljivo s drvenom kuhačom) kako bi se krupica ukuhala i bila spremna za serviranje.

Za što ukusniju palentu, preporučljivo je vodi prije kuhanja dodati sol te po želji neke druge začine. Također, za dobivanje kremaste teksture palente preporuča se tijekom ukuhavanja dodati maslac te ponekad i malo parmezana.

Ideje za  jela s palentom

Iako najčešće palentu upotrebljavamo u slanim jelima, vrlo ukusna može biti i u slatkima. Toliko je svestrana da je možemo koristiti i u predjelu, kao glavno jelo, prilog ili kao desert, a ne samo kao klasičnu kukuruznu zlevanku koja je većini nas vjerojatno najpoznatije slatko jelo s palentom. Pa zašto ubuduće ne biste probali jedno od sljedećih inovativnih slatkih i slanih jela s palentom?

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.