Moj profil

One pot jela: jeftini i zdravi obroci koji štede vrijeme u kuhinji

Zasitna i bogata jela iz jednog lonca koja su se u prošlosti i nekoliko puta tjedno kuhala od različitih sastojaka, u posljednje se vrijeme vraćaju u naše tanjure.

Jela iz jednog lonca su in!

Sve se više ugledamo na naše bake i mame koje su na jednostavan i praktičan način od običnih i lako dostupnih namirnica znale skuhati ukusan, a u isto vrijeme i vrlo hranjiv, zdrav i okrepljujući obrok. Starinska ukusna jela od mesa i suhomesnatih proizvoda te povrća, tjestenine, grahorica i žitarica, koja su se krčkala u pokrivenom loncu na štednjaku nisu bila samo jednostavna i praktična, već i vrlo ekonomična. Primjerice, baš kao i nekad i danas za njihovu pripremu možemo iskoristi i ostatke sirovog povrća, ali i prethodno pečenog mesa ili skuhanih kobasica, riže i grahorica koji bi inače umjesto na tanjuru, završili u kanti za otpatke.

Jela iz jednog lonca ne pogoduju samo kućnom budžetu, već u skladu sa zero waste trendom koji i bacanje hrane svodi na minimum, čuvaju i okoliš. Iako ova jela na tragu tipičnog slow food-a svoj zamaman okus mogu zahvaliti i dugotrajnijem krčkanju, vrlo su praktična i stoga što ne moramo dežurati pokraj štednjaka, već se i sutradan možemo osloboditi kuhanja. Naime, kako su ona podjednako ukusna te hranjiva i podgrijana, mogu se ne samo skuhati za dva dana, već i razdijeliti na porcije i zamrznuti.

Top 5 savjeta za još ukusnije one pot kreacije!

Kako su jela iz jednog lonca savršeni izbor i za početnike i za znalce, bilo da se vole držati recepta, bilo da svakom jelu vole dati svoj osobni pečat, donosimo top 5 savjeta za još ukusnije i mirisnije one pot meals kreacije:

1. Za jela iz jednog lonca koristite jeftinije i manje cjenjene sorte mesa koje postaju mekane tek nakon duljeg kuhanja poput rebra, carskog mesa, kobasica i slanine koje po želji u vege verziji možete zamijeniti tofuom ili sojom.

2. Kako se zbog različitog povrća ne bi dogodilo da jedna vrsta ostane pretvrda, a druga prekuhana, dodajte ga postepeno ovisno o konzistenciji ili još jednostavnije veličinu prilagodite određenoj vrsti pa one mekše, koje se kraće kuhaju narežite na veće, a one tvrđe, na manje komade.

3. Jela iz jednog lonca nisu juhe i tekućina ne smiju biti ni bistra, ni vodnjikava pa po potrebi zgusnite s malo Gussnela ili brašna razmućenog u vodi ili primjerice s naribanim krumpirom, kako bi bila umjereno gusta i kremasta.

4. Kako  začini i začinsko bilje mogu jelu podariti novi okus i pretvoriti ga u specijalitet iz nekog drugog podneblja, želite li ga učiniti mediteranskim ili primjerice egzotičnim, dodajte bosiljak ili ružmarin, odnosno curry, korijander ili kokosovo mlijeko.

5. Pripremu možete ubrzati korištenjem ostataka mesa ili primjerice kaše ili riže od prethodnog obroka, zatim upotrebom konzerviranih ili zamrznutih sastojaka te različitim instant mješavinama za kuhanje.

One pot jela koja morate probati !

Jela iz jednog lonca ne pogoduju samo kućnom budžetu, već i čuvaju  okoliš u skladu sa zero waste trendom koji bacanje hrane svodi na minimum

Kako nema mjesta na zemlji koje nema svoje specifično jelo iz jednog lonca, njihov je popis doista podugačak. Portugalci se tako ponose svojim cozidom, Grci stifadom, Francuzi imaju ratatouille, a Irci svoj stew. No, kako nam je domaće ipak najbliže, jelovnike obogatite s više ili manje tradicionalnim jelima s naših i susjednih stolova. Priuštite si uživanje u ličkom loncu. Riječ je o jednostavnom, a ukusnom i hranjivom jelu koje će vas oduševiti baš kao i ostali lički specijaliteti među kojima su ličke pole i pita krumpiruša. Svakako kušajte i slavnu mostarsku  kalju čijem savršenom okusu značajno pridonese i prethodno poprženi luk i meso.

Bez svake sumnje oduševit će vas i starinski okusi ohridskog čomleka koji se u izvornom obliku kuha u zemljanoj posudi prekrivenoj pergament papirom. Njega u modernim kuhinjama vrlo uspješno može zamijeniti i običan lonac s poklopcem. Na tragu tradicionalnih jela iz jednog lonca su i novije inačice poput slasnog goričkog lonca s jegerom, koji se zahvaljujući jegeru i  Fant instant mješavini priprema i jednostavno i brzo. Među one pot jelima koje jednostavno morate probati je i vrlo maštoviti gazdaričin lonac  s biranim sastojcima poput bunceka, dimljene puretine i heljde koji je čak ovjenčan svjetskom gastronomskom nagradom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.