Moj profil

Mirisi i okusi Italije na stolu

Osim bogate povijesno-kulturne ljepote, Italija je sigurno prepoznata i po svojoj gastronomiji. Mnoga popularna jela potječu iz te zemlje, a ono što Talijane razlikuje od ostalih je jednostavnost u pripremi hrane te savršenoj kombinaciji korištenja kvalitetnih sastojaka.

Talijani nemaju jedno tipično jelo po kojem je poznata ta zemlja već ih je na pretek, uostalom kao i raznih namirnica. Nije ni čudno da su zbog toga jako ponosni na svoju kuhinju. Prvi sinonim za Italiju sigurno je tjestenina poput cannellona, spaghetta, te izvornim lazanjama. Na spomen specifičnog talijanskog jela nezaobilazna je pizza i to u raznim kombinacijama koje mogu varirati od regije do regije. Dok su na Siciliji uobičajene deblje pizze, u ostatku zemlje tražene su bijele koje ne sadrže umak od rajčice te podsjećaju na focacciu.

Nama najpoznatije pizze, one s tankom korom, zapravo su varijacije napuljskih varijanti poput Pizza Proscuitto e Mozzarella ili pak, Quattro Formaggi, odnosno pizze sa šunkom i mozzarellom i pizze s četiri vrste sira. Talijani su poznati i po gurmanskim salamama i suhomesnatim proizvodima, poput mortadele, pancete, pikantnih kobasica a pogotovo po pršutu. Naravno, suhomesnati proizvodi rado su viđeni i na pizzama, ali ako ćete svakog turista koji posjeti zemlju pitati što je u Italiji probao, onda će u popisu od tri namirnice sigurno biti i pršut.

Prosciutto crudo primjerice, proslavljen je diljem svijeta, gotovo jednako kao i mozzarella, a najpoznatije regije iz kojih dolaze talijanski pršuti su Toskana i Romagna te Parma. Talijani kažu da je osim svinjetine i morske soli za izniman okus njihova pršuta zaslužno i vrijeme jer ga suše na zraku kojem pogoduje jedinstvena klima teritorija.

Može se mnogo toga pobrojati i svrstati u obilježja Italije, pa tako i njihova poznatost po slasticama u kojima često dominira badem. On je sastavni dio mnogih deserata poput Cantuccini, hrskava peciva s komadićima čokolade ili komadićima badema. Ova hrskava toskanska poslastica poslužuje se uz kavu ili čaj, ali naravno Talijani Cantuccine vole i uz vino. Mnogo je razloga za uživati u okusima Italije, isprobati vrhunske proizvode, a od 11. listopada talijanske delicije dostupne su u Lidlu u sklopu Velikog tjedna Italije.

Promo članak