Moj profil

Miriše na ljeto: 8 jednostavnih recepata za brzinski ručak

Premda kalendarski tek stiže, visoke temperature dale su nam naslutiti da je najtoplije godišnje doba već počelo, a samim tim dolazi i do promjene na našem jelovniku. Imamo super recepte koji se pripremaju brzo i jednostavno

Poznato je da nam se tijekom vrućih dana smanjuju apetit i potreba za teškom hranom. A nije tajna ni da kuhanje na visokim temperaturama nije omiljena aktivnost pa smo vječito u potrazi za idejama za brzinski ručak i laganu večeru. Uz to, ljeti gubimo više tekućine nego inače, zbog čega je poželjno jesti lako probavljive namirnice bogate vodom, vlaknima i mineralima, ali i blago slanija jela zbog elektrolita u tijelu. Masnu i prženu hranu u ovom je razdoblju najbolje izbjegavati jer može preopteretiti želudac i izaziva žeđ. Ipak, to ne znači da ljetni meni treba biti dosadan. Krenite u neodoljivu gastro avanturu i unesite u svoju kuhinju dašak Mediterana tako što ćete obogatiti jednostavne recepte začinima koji mirišu na ljeto. U nastavku donosimo začine koji ukusna i lagana jela pretvaraju u najfinije gurmanske poslastice:

Morska sol

Kad je hrana u pitanju, prva asocijacija na ljeto zasigurno su riba i morski plodovi. No djelić mora možete dodati u svako jelo zahvaljujući pažljivo biranoj i procesuiranoj Vegeta Maestro krupnoj morskoj soli iz Jadranskog mora.

Ovaj je začin postao nezaobilazan dio svake kuhinje jer savršeno funkcionira u gotovo svim jelima. Bilo da više preferirate riblja jela, kao što je file lososa s povrćem u umaku od zelenog papra, ili mesna, poput piletine s crvenim paprom, limunom i maslinama te pilećih prsa sa zelenim paprom i umakom od šampinjona, morska sol sjajno će nadopuniti svako od njih. Osim toga, odlično se sljubljuje i s povrtnim jelima, kao što je tart od tikvica i ljupčaca, i daje im finalni šarm.

Bosiljak

Malo koje mediteransko jelo može proći bez bosiljka – začina koji daje poseban dodir salatama i ostalim ljetnim delicijama. Za razliku od drugih biljaka, čija je upotreba ograničena, bosiljak je preporučljivo koristiti u većim količinama. Preporučuje se dodati ga na kraju kuhanja, kako bi zadržao svoja vrijedna i ljekovita svojstva. U nastavku vam predlažemo jednostavnu i vrlo ukusnu kombinaciju koju će svi obožavati – salatu s piletinom. Ovo nam jelo ne može nikada dosaditi, no dodate li uz uobičajeno povrće avokado i breskvu, dobit ćete nešto sasvim novo na dnevnom jelovniku.

Peršin

Možete li zamisliti juhu bez peršina? Mi ne možemo. No za vrijeme vrućih dana juha nije baš čest gost na našem jelovniku. Ipak, to ne znači da tijekom ljetnih mjeseci ne možemo uživati u aromi i okusu peršina. Ova zelena biljka vrlo lijepo upotpunjava okus gotovo svakog jela, a jedan od naših favorita svakako su šampinjoni punjeni sirom, za čiju će vam pripremu trebati manje od sat vremena. Ovu kulinarsku poslasticu možete poslužiti kao predjelo, prilog ili glavno jelo.

Mirisni ljetni začini pretvorit će brza i jednostavna jela u neodoljive gurmanske poslastice 

Ružmarin

Priprema ribe na gradelama gotovo je nezamisliva bez ružmarina, a ovaj se mirisni začin odlično sljubljuje i s mesom, posebno s piletinom i janjetinom.

Svojom intenzivnom aromom, podići će jednostavna jela na novu razinu i dati im osobit šarm. Budući da ima izrazito jaku, gorku aromu, potrebno ga je postepeno dodavati u jela. Naš prijedlog za lagano ljetno jelo obogaćeno ružmarinom su pečeni povrtni štapići s umakom, koje možete jesti tople ili hladne. Poslužite ih uz umak od začinjenog jogurta i ajvara i uživajte u ovoj odličnoj kombinaciji okusa.

Origano

Svojim aromatičnim i zanimljivim okusom, origano svakom jelu daje poseban šmek. Najbolje ga je dodati pri kraju kuhanja kako bi se naglasio njegov prirodan okus. Idealan je za pripremu marinada, a osim uz pizzu, odlično se slaže uz ribu i tjestenine, poput zapečene tjestenine s rajčicom i sirom. Ovi mirisni zapečeni špageti iz pećnice sigurno će vas oduševiti i poželjet ćete ih uvrstiti u svoj ljetni jelovnik. Kako biste dali dodatnu svježinu ovom jelu, poslužite ga uz zelenu salatu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.