Moj profil

Među svojima: Tradicionalno jelo od mesa i tajnog sastojka vrhunskog chefa!

Dolazak nam dragih gostiju i obitelji idealan je trenutak za pripremu raznih delicija te spajanja tradicionalnih i novih okusa. Ako se odlučite svojim najmilijima poslužiti meso, bilo to iz pećnice ili s roštilja, okušajte se u svojoj pripremi mesa ukomponirati i mali dodatak – pivo!

Osim za pripremu jela, pivo je idealan izbor kojeg ćemo rado servirati i kao piće uz gotovo sve mesne delicije: od lager piva, zatim crnog piva punijeg okusa koje se idealno stapa s tamnijim mesom pa sve do osvježavajućeg Natur Radlera.

Zavirili smo u neke od recepata poznatih kuhara i provjerili zašto se pivo sve češće koristi u marinadama i pripremama jela, osobito mesa.

Zašto koristiti pivo uz meso?

Kako je pivo prehrambeni proizvod, tako se i brojna jela odlično sljubljuju s pivom, a nekima od njih pivo je i ključan sastojak! S druge strane, pivo sadrži manje alkohola nego vino, blažeg je okusa i mesu daju novu aromu, primjerice gorčinu od hmelja ili slatkoću od slada. S pivom možete raditi različite tehnike kuhanja: od pečenja i pirjanja, glaziranja, mariniranja, koristi se za umake i preljeve za salatu. Važno je znati da se uz piletinu i meso pernatih životinja, kao i morske plodove uglavnom koristi pšenično pivo, a uz Karlovačko koje je proizvedeno s hrvatskim ječmom sigurno nećete pogriješiti. Za svinjetinu, govedinu ili janjetinu koristite gušća i slađa piva (ale) ili jača crna piva.

Marinade su najlakši način upotrebe piva: vaše meso može se marinirati dulje nego primjerice u vinu (manje kiselosti), pa tako može stajati u marinadi i po nekoliko dana prije pečenja. Meso marinirano u pivu biti će puno mekše zbog enzima koja se nalaze u istom, koji smanjuju i nastanak kancerogenih spojeva u mesu tijekom pečenja na roštilju!

Donosimo vam i savršen recept u pripremi našeg vrhunskog kuhara Branka Ognjenovića: pripremite meso uz tajni sastojak Karlovačko piva i servirajte savršen ručak za vaše goste!

Svinjski file mariniran pivom u pivskom tijestu

Sastojci:

600 g svinjskog filea

3 jaja

250 g brašna                                                    

Sol  i papar, po potrebi

250 ml biljnog uja

3 lovorovog lista

1 žilčica šarenog papra u zrnu

2 češnja češnjaka

1 l Karlovačkog piva

Priprema:

Svinjski file narežemo na medaljone, posložimo u malo dublju posudu, dodamo začine pa prelijemo pivom, tako da meso bude prekriveno. Ostavimo da tako stoji oko 1 sat na hladnom. Od jaja, brašna, piva i malo soli napravimo tijesto kao za palačinke, samo malo gušće. Važno je napomenuti, kada to radimo odvajamo žutanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka napravimo čvrst snijeg koji umiješamo u tijesto.

Medaljone izvadimo iz marinade osušimo, pobrašnimo, umočimo u tijesto i pržimo na srednje vrućem ulju. Pržimo lagano s jedne i druge strane, izvadimo iz ulja i stavljamo na papirnati ubrus kako bi upio višak ulja. Za još bolji užitak, servirajte uz neki majonezni umak.

Dobar tek!

Sastojci su za 4 osobe.

Promo članak

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.