Moj profil

Jedna mješavina, dva najbrža recepta za krafne i nebrojeno sati guštanja u njima

Legende služe tomu da u njima uživamo, nešto iz njih naučimo i prenosimo ih na buduće generacije. Jednu, doduše, treba ostaviti u prošlosti, a do kraja ovog članka doznajte koju

Veljača je mjesec s najmanje dana i najviše promjena vremena, mjesec ljubavi i poljubaci, mjesec u kojem maske padaju te imamo priliku postati, barem na kratko, netko drugi. U veljači uživamo u mirisu proljeća, novih odluka, ali i neizostavnih – krafni! Iako su nam dostupne tijekom cijele godine, nekako su posebno prhke, sočne i neodoljive upravo u veljači. Zar ne?

Pečene s obje strane, punjene džemom, posipane šećerom…

To su KRAFNE! Krasne krafne! Cijela kuća od njih zamiriše, prste umrljamo džemom, usne šećerom u prahu i uopće na marimo kako izgledamo. Gotovo je nemoguće zaustaviti se samo na jednoj. Priznajte, jeste li ikada uspjeli?! Karnevalsko vrijeme diljem Hrvatske možda ove godine neće biti obilježeno u velikim grupama i veselim povorkama, no svakako ćemo uživati u ukusnim pokladnicama, krafnama, fanjkima... Pripremite ih kod kuće, napravite brdo njih i uživajte s obitelji kad god poželite.

Legenda kaže….

...da su krafne nastale slučajno, a nastavili smo ih obožavati namjerno. Od teorija da potječu iz Beča, gdje ih je izumila Cäcilie Krapf krajem sedamnaestog stoljeća, preko legende o tomu da je nekad davno jedna kuharica tijesto pripremljeno za pečenje zabunom ubacila u vruću mast umjesto u pećnicu. Iako ne znamo koja je točna, svaka priča svodi se na isto - za krafne je potrebno malo vremena, zrno umijeća i mrva strpljenja - i svatko od nas ih može napraviti!

Zaboravite na čekanje 12 sati!

Kad smo kod legendi, poznata je i ona da su za pripremu krafni potrebni sati i sati. No ta je legenda spremna da ode u zaborav! Ne trebate potrošiti pola dana u pripremi krafni jer one su brze, jednostavne i ukusne zahvaljujući Podravka mješavini za fritule i krafne. Ova mješavina idealna je za sve koji se do sada možda nisu usudili zasukati rukave i baciti na pripremu ove ukusne poslastice. Istresete mješavinu u posudu, dodate vodu, jaja i kvasac i voila - na pola ste puta do savršenih krafni. Umijesite tijesto i ostavite ga pokrivenog na toplom 30 minuta. Nakon toga oblikujte kuglice i ostavite da stoje još sat vremena. Za to vrijeme dovršite ručak, pogledajte omiljenu seriju, čitajte knjigu ili jednostavno – zasluženo ne radite ništa.

Kako treba izgledati savršeno pečena krafna?

Idealna krafna po sredini bi trebala imali lijep, svijetli obruč, a njega ćete postići tako da dignute krafne spustite gornjom stranom u vruće ulje i zatim poklopite, nakon 4 minute okrenete i kratko pržite otkrivene. No, ne ispadnu li vaše krafne prvi puta vizualno idealne, ne brinite – s vremenom ćete ih usavršiti, a i ovakve će ukućani sigurno s guštom pojesti.

Čime puniti krafne?

Odgovor je gotovo težak kao i odgovor na pitanje – možemo li pojesti samo jednu? Neki ih pripremaju s udubljenjem ili rupom u sredini, negdje se nadijevaju i čokoladom, a možete ih zasladiti i tako da žlicu džema stavite na vrh pečene krafne te pospete šećerom u prahu. Krafne s džemom od marelice su klasik kojeg svi obožavaju jer je džem marelica mnogima prva asocijacija kad su u pitanju krafne. U njemu uživamo jer je nježan, sočan i sladak. No, tu su, uz bok, džemovi koji donose okuse djetinjstva - miješano voće i šipak, zatim Podravka džem ekstra višnja, s komadićima voća i manje šećera ili neodoljivi aromatičan džem extra malina. Izbora je mnogo, istina, no zahvaljujući praktičnosti Podravka mješavine za fritule i krafne radit ćemo ih češće pa imamo prilike svaki puta uživati u novom ukusnom punjenju. Uz Podravka voćne namaze, ove tradicionalne pokladne slastice postaju pravi gurmanski užitak. Poigrajte se okusima i napravite krafne s kremom od vanilije i džemom od marelice. Oduševit ćete sve koji ih kušaju!

Gdje su tu u cijeloj priči fritule?

U gore spomenutoj mješavini za fritule i krafne, samo čekaju da ih krenete spravljati. U Primorju i Istri običaj je da se fritule rade u danima posta, dodaje im se ukusan domaći liker, rakija te korica limuna ili grožđice. Sada ih možete napraviti u manje od pola sata. Sve što trebate je 700 ml hladne vode, 3 jaja, 2 praška za pecivo i nakon 20 minuta stajanja fritule su spremne da ih ubacite u zagrijano ulje. Pečene ih posipajte običnim ili cimet šećerom ili poslužite uz primjerice Podravkine extra džemove ili 100% iz voća voćne namaze. Odlična kombinacija su fritule s preljevom od džema jagoda i džema kruška marelica.

Bez brige, nitko neće brojati koliko ste ih pojeli. Uživajte u ovim ukusnim kraljicama veljače kad god poželite, sigurni da teorije o tome da su brzo gotove i uspijevaju svaki puta – nisu šuplje priče.

P.S. Još jedna legenda kaže da su kod kuće krafne i fritule najukusnije tople, no tko će tomu proturječiti, kada nitko od nas nije niti dočekao da se ohlade…

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.