Moj profil

7 razloga zašto je juha najbolje jelo ikada izmišljeno

Bistra ili gusta, juha je jelo bez kojeg ne možemo. Ona stvara osjećaj doma gdje god bili, neovisno koliko godina imali. U isto vrijeme, svaki nas puta vodi na novo, uzbudljivo gastro putovanje

Juhu! Danas kuhamo juhu! Možda ovo nije rečenica koju ćete čuti od najmlađih članova obitelji, ali što smo stariji, sve više cijenimo moć koju nam donosi juha. I dok smo nekada tanjur praznili uz svima poznate riječi: Jednu za mamu, jednu za tatu, pa za baku…. Danas ga redovito punimo dva puta, uživajući u svim blagodatima vrućeg eliksira za dušu i tijelo. Da, juha je najbolje jelo ikada izmišljeno, a evo i 7 razloga zašto je tomu tako.

1. Juha grije i liječi

Mirisna i krepka, pileća juha nam je prva linija obrane kada nas prehlada “baci” u krevet. Već i jedan tanjur vruće juhe grije i smiruje. Mnogi nutricionisti tvrde da juha diže našu tjelesnu temperaturu kako bi nas zagrijala iznutra prema van, što je idealno za jesenske i zimske mjesece, ali i za sve one zimogrozne koji nikako da ugriju prste na rukama i nogama. Vruća juha, topla dekica i omiljena knjiga ili film zvuče kao raj u malom, a na dohvat su ruke, u samo nekoliko minuta.

2. Uživanje je svaki puta zagarantirano

Osim što je ukusna, puna hranjivih sastojaka, juha je i zabavno jelo. Možete ju jesti, piti i proizvoditi zabavne zvukove. Usput, jeste li tim “glasno srkanje juhe” ili među onima koji samo misle da ju jedu u tišini? Kako god, ima nešto i u tom puhanju i hlađenju žlice, srkanju i uživanju u baš svakom ukusnom zalogaju. Budimo realni, mamine domaće rezance s jednakim guštom “hvatamo” po tanjuru imali 9 ili 49 godina.

3. Dom je tamo gdje je juha

Napravi juhu, stvori osjećaj. Da, tako je jednostavno. Juha na stol svaki puta donese okus i miris doma, divnih uspomena, toplinu i blisku atmosferu, a brza i jednostavna priprema omogućava više vremena za druženje s najmilijima. Bilo da ste daleko od kuće, na putovanju ili jednostavno želite gostima stvoriti domaću atmosferu, juha je tu da pomogne. Od ukusne će Bečke juhe zaigrati srca vaših najdražih, a tjestenina u obliku zvjezdica zabavit će najmlađe. Osvojite srca svih za stolom toplinom i čarima ukusne Alpske juhe, s vidljivim komadićima crvene paprike i okruglicama od biranog goveđeg mesa. Kad zavrijete vodu i krenete kuhati juhu, cijela kuća promijeni miris i osjećaj u svega desetak minuta.

4. S juhom nema greške

Niti s posluživanjem, niti pripremom. Malo tko će se buniti ako druženje za stolom započnete misirima i okusima Dalmacije. Okus sočnih rajčica obogaćen mediteranskim začinskim biljem, sitna pšenica u obliku tarane na stolu su u svega 10 minuta. U omiljenim zdjelicama, novim tanjurima, pa i u šalici, ne treba joj dekoracija niti posebni dodaci. Juha je savršena takva kakva je, a pripremaju je podjednako rado najveći stručnjaci u kuhinji kao i oni koji su tek započeli svoj kulinarski put.

5. Juha je jelo za sva godišnja doba i sve prigode

Juha je uvijek bila dio naše prehrane, a zašto su nas mame i bake tjerale da ju jedemo mnogi od nas su otkrili tek kad su i sami postali roditelji. No, još je jedna prigoda u kojoj juha igra jednu od glavnih uloga. Vjenčanje, svadba, pir, kako god ga nazivali. Svatovska je juha tradicija bez koje ovo slavlje ne prolazi, a uz Podravka Svatovsku juhu možete slaviti svaki dan. Sjeckano povrće i veliki gris knedli te blag povrtni okus koji daju poriluk, paprika, mrkva i celer jednako su privlačni i malima i velikima.

6. Igra važnu ulogu u prehrani vegetarijanaca

Zahvaljujući nutritivnom sastavu, juha je nerijetko dio dijeta, detoksikacijskih kura ili posebnih vrsta prehrane kojima smo podvrgnuti iz zdravstsvenih razloga, ali i svakodnevni okrepljujuć obrok vegetarijancima, primjerice Proljetna ili Dalmatinska. Kao samostalan obrok osigurava tijelu neophodnu tekućinu i nutrijente, a pritom je ukusna i jednostavna za pripremu.

7. Kad napraviš juhu – stvoriš osjećaj

Omiljene bistre juhe u toplini doma okus su sreće u svakom tanjutru. Tradicija Podravka juha priča je koju kuhamo zajedno. Od davnina, kada se juha spravljala uz pomoć užarenog kamena ubačenog u glinom ili kamenjem obloženu jamu s vodom, preko prvih Podravka juha davne 1957., sve do danas, kada je juha postala sinonom za miris i okus doma, a okusi i teksture gotovo da joj ne poznaju granice. U proteklih godinu dana zajedno smo uživali u 44 milijuna tanjura bistrih juha*! One pružaju okus prave domaće juhe, toplinu i blisku atmosferu, a brza i jednostavna priprema omogućava više vremena za druženje sa svojim najmilijima. Stoga – napravite juhu, stvorite osjećaj!

*”Izvor: NielsenIQ, panel trgovine u Hrvatskoj, 2021.” “Navedeni izračuni temelje se na NielsenIQovim podacima prema kojima je robna marka Podravka vodeća robna marka u vrijednosnoj, količinskoj I komadnoj prodaji u kategoriji juha u Hrvatskoj za razdoblje srpanj 2020. – lipanj 2021.” (Copyright © 2021, Nielsen Consumer LLC.)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.