Moj profil

5 slasnih ljetnih recepata koji oduzimaju malo vremena, a rezultat je pravi gastro užitak

Tijekom ljetnih mjeseci najviše volimo lagana jela prožeta savršenim okusima – donosimo super prijedloge kojima je zajednička povezanost jednostavnost, ali i još jedan dodatak

Ljeto je u punom jeku! I dok temperature neumorno rastu, a naša se želja za dugim boravkom u kuhinji smanjuje, svi težimo laganim, osvježavajućim i sočnim jelima. Srećom po nas, ljetni obroci spremaju se u kratkom vremenu i ne zahtijevaju sate i sate krčkanja, dinstanja te pečenja. Voće, povrće, lagano pileće meso i morski plodovi, namirnice su s kojima zasigurno nećemo pogriješiti ako ih uvrstimo u naš ljetni meni. Osim što se lako kombiniraju u brza i ukusna jela, ne zahtijevaju dugu termičku obradu pa cijeli ručak može biti spreman već u pola sata.

Ovi ljetni recepti oduševit će vas jednostavnošću, a vaša će nepca osvojiti na prvo kušanje.

Uz kvalitetne namirnice, začini su ono što jela čini posebnima. Ponekad je vrlo izazovno odabrati one prave i dodati ih u pravilnom omjeru. No, uz Vegetu imamo asa u rukavu! Najpoznatiji dodatak jelima kojeg je Hrvatska podarila svijetu i dalje je jedan od proizvoda bez kojeg je kuhanje gotovo nezamislivo. Kombinacija začina i sušenog povrća svakom zalogaju daje poseban okus, bilo da pripremamo minimalistički obrok ili složenu deliciju. Ovog ljeta naša pouzdana pratnja u kuhinji dolazi u cool limenkama Taste of summer koje će naše kuhanje učiniti zabavnijim, a istovremeno olakšati potragu za zanimljivim suvenirima.

Sad kad znamo koje namirnice koristiti i čime zaokružiti njihove okuse, moramo ih još samo spojiti u ukusne ljetne recepte. Izdvojili smo pet drukčijih i interesantnih prijedloga:

Lagana pašta s pečenim povrćem

Ništa ne govori ljeto kao kombinacija šarenih namirnica na tanjuru! Slasne crvene rajčice i zelene tikvice, čija je sezona u punom jeku upravo su, uz kukuruz šećerac, glavne zvijezde recepta koji slijedi – lagane pašte s pečenim povrćem. Tjestenina je idealno jelo za vruće ljetne dane, a dodamo li joj fino pečeno povrće, dobit ćemo woow ručak bez mesa. No, čak i jednostavno jelo ima svoje male tajne. Bosiljak, origano, peršin, chili i Vegeta dobitna su kombinacija začina koja će ovoj laganoj pašti dati savršenu notu okusa! 

Zapečene tikvice punjene kozicama

Punjene tikvice klasično su ljetno jelo koje nikad ne izlazi iz mode. Za istinske ljubitelje ovih zelenih ikona vruće sezone pripremili smo vrlo primamljiv recept. Riječ je o zapečenim tikvicama punjenim kozicama u kojima svaki zalogaj pršti od rapsodije mediteranskih okusa. Jeste li već isprobali ovu kombinaciju? Ako još niste, već je danas u uvrstite u svoj jelovnik. Oduševljenje neće izostati.

Tikvizza (Pizza s korom od tikvica)

Pizza baš i nije najbolji odabir jela za ljetnu sezonu, ali tikvizza definitivno je. Naime, mnogima najdraže talijansko jelo i omiljeno ljeto povrće rezultiralo je tikvizzom, odnosno pizzom s korom od tikvica. Postupak pripreme je sljedeći: tikvicu naribate, dodate joj razmućena jaja, brašno i Vegetu i promiješate. Zatim umiješate 50 g mozzarelle i 20 g parmezana te smjesu pečete u posudi za pizzu dok ne porumeni. I voila! U nekoliko koraka imate koru od tikvica koju možete nadjenuti našim prijedlogom nadjeva ili bilo kojim drugim namirnicama kao i kad pripremate druge vrste pizze.


Chicken quinoa bowl

Piletina je sama po sebi lagano meso, a u kombinaciji s kvinojom i puno povrća, odlično "sjeda" u ljetnim danima. Zanimljivog naziva Chicken quinoa bowl, ovo jelo s piletinom brzo se priprema, a budući da je vrlo ukusno, još brže se jede. I da, priprema traje svega 45 minuta, a rezultat je prava gurmanska poslastica u kojoj sve pršti od boja i mmm okusa. Za recept nam zahvalite kasnije.

Ljetna pita od riže

Tko kaže da pita mora biti teška i da joj nije mjesto na ljetnom meniju? Naš posljednji, a ništa manje ukusan, recept s liste opovrgava tu tvrdnju. Ljetna pita od riže, pršuta i povrća idealan je izbor za dane kad živa na termometru pokazuje +30 stupnjeva, a jednako je ukusna u toploj i hladnoj varijanti. Poslužite je uz salatu začinjenu aceto balsamicom i maslinovim uljem i dobit ćete obrok koji će oduševiti i najzahtjevnija nepca.

Dobar tek!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.